نحوه نگارش سمینار

شناسه : 3091 02 دسامبر 2020 - 12:56 2913 بازدید ارسال توسط :

برای سمینار کارشناسی ارشد ۷ گام زیر را می بایست برداشت که شامل انتخاب موضوع، جمع اوری مطالب، مقایسه یافته ها، سازماندهی و ارائه گزارش است

نحوه نگارش سمینار
پ
پ

برای آشنائی با نحوه انجام سمینار کارشناسی ارشد بر اساس سیلابس اعلامی دانشگاه آزاد اسلامی، هفت گام زیر را می بایست برداشت:

۱ – یک موضوع تحقیق انتخاب کنید

به حوزه بخصوص تحقیقاتی خود بنگرید. بیاندیشید که چه چیزی برای شما اهمیت دارد و چه زمینه مطالعاتی برای شما مفید خواهد بود. با استاد خود صحبت کنید، همفکری کنید، و متن سخنرانی‌ها و مطالب اخیر نشریات در این زمینه را بخوانید.

پیشنهاد می گرد که تلاش شود موضوع انتخاب گردد که به سوالات و چالش های صنعت در کشور خودمان پاسخ دهد و یا آنکه مسیر تحقیقات و مقالات منتشره در مجلات علمی و پژوهشی معتبر را ادامه دهد. در هر روی انتخاب موضوع، از انجا که می تواند مبنای تنظیم پایان نامه نیز باشد، نیاز به مطالعه و مشور با اساتید دارد.

۲ – مرور ادبیات مربوط به حوزه دانشی موضوع انتخابی 

بیشترین زمان در نحوه انجام یک سمینار شناسائی مطالعات قبلی است که ارزش علمی مطلوب داشته باشد و بتواند به دانشجو در مسیر تحقیق کمک کند. پایگاه های نمایه مقالات را با استفاده از کلمات کلیدی خود جستجو کنید. بهتر است که چند پایگاه مختلف استفاده کنید. به یاد داشته باشید که فهرست مراجع مقالات و پیشینه‌های اخیر می‌تواند به مقالات با ارزشی منجر شود.

اطمینان حاصل کنید که مطالعات مورد بررسی جدید و به روز بوده و نتایج متفاوت یا روش های تحقیق متفاوت را در بر داشته باشند تا به نتایج معتبر و قابل توسعه دست یابید.

۳ – عنوان تحقیق را با دقت تعیین نمائید.

انتخاب دقیق مساله و تنظیم ان در قالب یک عنوان، مهمترین گام در نحوه انجام سمینار است. یک عنوان تحقیق باید شامل یک مساله علمی باشد که ارزش حل شدن و قابلیت داوری شدن را داشته باشد. یک مساله علمی اصولا قابل سنجش و مرتبط با یک هدف تعیین می گردد به نحوی که نهایتا قابلیت رد یا تائید توسط داوران را داشته باشد.

برای این منظور می توانید به مقالات و پیایان نامه هایی که مطالعه کرده اید رجوع نمائید. یادتان باشد میزان زیادی از نظم ذهنی که موجب ساختار دهی به یک تحقیق می شود در گام اول و با تعریف مساله شکل می گیرد

۴ – ادبیات آن حوزه را به طور کامل مرور نمائید.

در بررسی مقالات و تحقیقات قبلی، باید توجه داشته باشید که نکات اصلی و موارد چالشی تحقیقات استخراج گردد و برای تعریف مساله موضوع تحقیق شما، به دقت تدوین گردند. این نکات می تواند شامل موارد زیر باشد:

✓ چه فرضیه‌هایی است که بنظر می‌رسد بیشتر محققان انجام می‌دهند؟

✓ محققان از چه روش‌هایی استفاده می‌کنند؟

✓ یافته‌های تحقیقاتی و نتیجه گیری‌های انجام شده را ارزیابی و تلفیق کنید.

✓ خلاهای تحقیقاتی شامل نظریه‌ها، نتایج و روش‌های متضاد را مد نظر داشته باشید.

۵ – یافته های خود را سازماندهی نمائید

پس از یک مطالعه دقیق و جامع باید قادر باشید نتایج حاصله را سازماندهی کرده و برای ارائه به دیگران گزارش نمائید. سامزماندهی شامل شناسائی خلاهای تحقیقاتی و فرصت های برای انجام پژوهش های بیستر است.

برای این منظور تمرکز نمائید تا یافته‌های دیگر مقالات را بر اساس فرضیات تحقیق، روش های انتخابی توسط محققان، ظرفیت تئوری مبنای تحقیق و محدودیت های نتایج حاصله مورد بررسی و مقایسه انجام دهید. نهایتا باید بتوانید الگوئی قابل اتکا و منطقی برای تمایز و مقایسه تحقیقات قبلی ایجاد نمایئد و مطالعات گذشته را بر مبنای الگوی ایجاد شده سازماندهی کرده و ارائه نمائید. این الگو می تواند از یک جدول چند پارامتره شروع شده تا تئوری های پیچیده را شامل باشد.

برای این منظور خلاهای تحقیقاتی شناسائی شده در مراحل قبل را در قالب پرسش های تحقیق بنویسید. اگر موضوع پیشینه پژوهشی شما گسترده است، یک میز بزرگ تهیه کنید و از استیکرها یا کارت‌های دسته‌بندی برای سازماندهی یافته‌های خود در دسته‌های کوچک استفاده کنید. اگر فکر می‌کنید مطالعات قبلی با پرسش های تحقیق که شما شناسائی کرده اید تناسب خوبی ندارند یا شما نیاز به ایجاد پرسش های جدیدی دارید، آن‌ها را ایجاد و یا جابجا کنید.

۷ – متن سمینار را بنویسید و آن را به صورت شفاهی ارائه نمائید

موفقیت در نحوه نگارش سمینار، بستگی به کفایت و دقت در سازماندهی مطالعات دارد.

الگوئی که در بالا برای سازماندهی یافته هایتان ایجاد کرده اید را بر روی کاغذ پیاده نمائید. و اطمینان حاصل کنید که هر بخش، با یک بخش قبل و یک بخش بعد از خودش همبستگی منطقی داشته باشد. به نحوی که خواننده را به هدف شما که تعریف یک یا چند مساله علمی قابل حل به روش های اکادمیک است برساند.

به جملات اصلی هر پاراگراف نگاه کنید. اگر شما تنها کسی باشید که قرار است این جملات را بخوانید، آیا می‌توانید بگویید که سمنیار شما، از ابتدا تا انتها، یک موضع روشن و منطقی درباره موضوع ارائه کرده است؟ اگر، برای مثال، می‌بینید که هر پاراگراف با نام یک پژوهشگر آغاز می‌شود، ممکن است نشان دهنده این باشد که به جای ارزیابی و مقایسه مقالات پژوهشی از منظر تحلیلی، به سادگی تحقیقات انجام شده را شرح داده‌اید.

این موضوع یکی از رایج‌ترین مشکلات در پیشینه‌های پژوهشی دانشجویان است. بنابراین اگر سمینار شما هنوز توسط یک مفهوم مرکزی و متحد تعریف نشده یا اگر متن شما یک تحلیل انتقادی را درباره موضوع انتخاب شده ارائه نمی‌دهد، باید بر اساس آنچه در هر بخش و پاراگراف مقاله گفته‌اید، یک زیر فصل جدید ایجاد کنید، و تصمیم بگیرید که آیا نیاز به اضافه کردن اطلاعات، حذف اطلاعات غیر مرتبط به موضوع یا به طور کلی بازنویسی سمینار دارید

نهایتا باید متریال لازم برای ارائه شفاهی را اماده نمائید. این متریال می تواند شامل یک فایل پاور پوینت یا هر وسیله مناسب دیگر که بتواند مفهوم مورد نظر شما را به مخاطب برساند باشد. توصیه می شود که نکات فنی سخنرانی و ارائه را بررسی کنید و چند بار ارائه خود را در برابر یک  جمع ازمایش کنید.

در هر حال به یاد داشته باشید که آرامش و تسلط شما در مرحله ارائه می تواند به انتقال درست مفاهیم به مخاطب و اطمینان ایشان به نتایج تحقیق شما کمک شایان نماید. تلاش کنید مخاطبان تان را تحت تاثیر قرار دهید

بیشتر بخوانید:

طرح درس سمینار و روش تحقیق

موفق باشید

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.