دانشگاه پلی تکنیک هنگ کنگ

تجارب بین المللی برای مقابله با فساد در طرح های عمرانی

شناسه : 2698 26 اکتبر 2020 - 18:07 988 بازدید ارسال توسط :

پرفسور چان و همکارش در دانشگاه پلی تکنیک هنگ کنگ نشان داده اند حتی در سطح بین المللی هم برای شناسائی و مقابله با فساد در تدارک زیرساخت ها و رسیدن به یک روند شفاف در واگذاری طرح عمرانی، تدارک کالا و خدمات مشاوره هنوز اقدامات زیادی است که باید مدنظر قرار گیرد.

تجارب بین المللی برای مقابله با فساد در طرح های عمرانی
پ
پ

تدارک طرح های عمرانی و پروژه های زیرساختی، به دلیل حجم مالی بالا و پیچیدگی های فنی معمولا دارای چالش های فنی است که می تواند زمینه های فساد و هدر رفت منابع در پروژه را ایجاد نماید. و در کتابی که اخیر پرفسور چان و همکارش منتشر نموده اند نشان داده است در سطح بین المللی نیز برای شناسائی و مقابله با فساد چالش های جدی وجود دارد.

علیرغم قوانین متعددی که برای واگذاری، نظارت و تائید طرح های عمرانی تدوین و اجرائی شده است، همانطور که در گزارش سازمان بازرسی کل کشور بیان شده است؛ هنوز اقدامات زیادی باید صورت گیرد. اقداماتی که بایست با هدف هدایت شفاف روند واگذاری طرح عمرانی، تدارک کالا و خدمات مشاوره مدنظر قرار گیرد.

بیشتر بخوانید:

درس آموخته شکست پروژه ، مطالعه موردی پروژه ساختمان اداری

چگونه یک پروژه را ۴ برابر قیمت تمام کنیم؟، مطالعه موردی پروژه بازسازی

چرا حجم بالائی از پروژه های نیمه تمام در کشور وجود دارد؟، مطالعه موردی تعریف یک پروژه زیرساختی

چگونه سرمایه های خصوصی را تبدیل به ثروت عمومی کرد؟، مطالعه موردی نحوه واگذاری فرصت های سرمایه گذاری

مفهوم فساد در طرح های زیر ساختی

بر خلاف تصور عامه، فساد در طرح های عمرانی لزوما به معنای کسب منفعت مالی برای فرد یا افراد نیست. فساد در طرح های عمرانی، لزوما با تعاریف فساد اداری مانند اختلاس، ارتشا و …. همسانی ندارند. و نیاز دارد که نگاهی متفاوت به این حوزه ادبیات داشت.

فساد در زیرساخت به معنای اقدامات و اتخاذ سیاست هائی است که موجب هدر رفت سرمایه های ملی و یا کاهش بازده طرح ها می گردد. فرض کنید یک پروژه زیرساختی با هزینه گزاف در یک منطقه توسعه نیافته تعریف می شود بدون انکه بودجه آن به درستی تامین گردد. در نهایت برخلاف تبلیغات برای اتمام سریع پروژه، یک طرح نیمه تمام به تعهدات دولت اضافه شود که سالها موضوع نارضایتی عمومی گردد.

اهمیت این نگرانی زمانی بیشتر لمس می شود که بدانیم تجارب زیادی از تعریف پروژه ها به روش مشابه در کشور وجود دارد. به نحوی که در سال ۹۹ برآورها نشان می دهد که بیش از ۶۰۰ هزار میلیارد تومان پروژه نیمه تمام در کشور وجود دارد. مبلغی برابر با ۳۰ سال بودجه عمرانی کشور (با فرض ثابت ماندن تورم!).

یا تصور نمائید یک پروژه بازسازی تعریف می شود. ولی به دلیل انکه در زمان تعریف پروژه براورد دقیق از احجام کار انجام نشده است و یا خواسته های ذینفعان به درستی مستند نگردیده است، عملا پروژه به چندبرابر قیمت و چندین برابر زمان اتمام می یابد. در پایان ذینفعان اصلی اعتقاد دارند پروژه نیمه تمام است و تمامی تعهدات انجام نشده است.

همه اینها می تواند موجب افزایش هزینه و زمان پروژه ها گردد و عملا منابع ملی را هدر داده و “حیف” نماید. شناخت دقیق مفهوم فساد در طرح ها و ایجاد ساختارهای نظارتی و هدایتی برای مقابله با این موارد می تواند ضمن افزایش بهره وری منابع ملی؛ می توان به افزایش رضایت عمومی و بهبود خدمات عمومی کمک شایان نماید.

کتاب پرفسور چان

به تازگی (سال ۲۰۲۱) پرفسور چان و دکتر اوسو از دانشگاه پلی تکتیک هنگ کنگ کتابی را با موضوع فساد در تدارک پروژه های زیر ساخت منتشر نموده اند که به چشم انداز فساد در سطح بین المللی ور اه های ایجاد شفافیت پرداخت است.
این کتاب با عنوان Corruption in Infrastructure Procurement یک مطالعه گسترده در مورد ساختارهای موجود فساد در پروژه های مرتبط با زیرساخت ارائه می دهد و هدف آن کمک به تعیین و از بین بردن میزان شیوع و شیوع آن در پروژه های زیرساختی است.

این کتاب یک مرور جامع بر عوامل تعیین کننده فساد موثر بر روند تدارک پروژه داشته و نشان داده است چگونه درنهایت باعث هد رفت هزینه و زمان می شوند. نویسندگان درک عمیقی از نحوه رسیدگی به عوامل تعیین کننده فساد ارائه می دهند.
بنابراین ، هدف این است که قبل از توضیح چگونگی تأثیر آنها بر مراحل و فعالیت های آن ، دانش خواننده در مورد علل ، شاخص های ریسک و انواع مختلف مفاسد را گسترش دهد. یک مدل پویا برای نشان دادن نحوه مقابله با تأثیر کلی فساد در فرآیند تدارکات و در عین حال ، افزایش اثر اقدامات ضد فساد ارائه شده است.
به طور خلاصه ، این کتاب نشان می دهد که مبارزه با فساد در روند خرید از نظر استراتژیک عملی است و باید ادامه یابد.این کتاب برای دانشگاهیان ، محققان ، متخصصان و ذینفعان در خرید پروژه های زیربنایی و کارهای عمرانی و همچنین افرادی که به فساد ، مدیریت ساخت و ساز و مدیریت پروژه های ساختمانی علاقه مند هستند ، مطالعه اساسی است.

فهرست مطالب

۱٫ مقدمه: بیایید در مورد فساد دوباره صحبت کنیم

۲٫ مروری درباره فساد در فرآیند تدارکات زیرساخت ها: گذشته تاکنون
۳٫ اشکال فساد: یک بررسی طولی و ارزیابی تجربی از چندین وجه فساد در پروژه های زیربنایی
۴٫ یک چشم انداز جهانی در مورد عوامل فساد در روند تدارکات کارهای مرتبط با زیرساخت
۵٫ ارزیابی بی نظمی در تدارکات در زنجیره تأمین پروژه های زیرساخت
۶٫ ارزیابی قدرت اقدامات ضد فساد (ACM) در پروژه های مرتبط با زیرساخت های عمومی از دیدگاه جهانی (عملکرد شفافیت)
۷٫ موانع در برابر اجرای اقدامات ضد فساد در پروژه های زیرساختی: ناسازگاری بین کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه
۸٫ به سوی یک پروژه تمیزتر: ارزیابی آسیب پذیری پروژه های ساخت در پروژه های زیربنایی
۹٫ ایجاد یک چارچوب شبکه پویا برای از بین بردن فساد در فرآیند خرید زیرساخت.

۱۰ مقدمه ای برای آینده: آینده اینجاست و آینده اکنون است

 

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.